Παρασκευή 14/06/2019
Από τις 17:00 με βιβλία, κουβεντούλα και καφέ.
Παρασκευή 14/06/2019 – 18:00
Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση
Τέλος Πολέμου, προφίλ από τη Βοσνία 1995-96
Joe Sacco, εκδόσεις «Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων», 2019
Tο τρίτο και τελευταίο έργο του διεθνούς φήμης κομίστα Joe Sacco για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το κόμικ «σκιαγραφεί» δύο ιστορίες. Η πρώτη αφορά το Σόμπα, ένα Βόσνιο καλλιτέχνη που προσπαθεί να προβάρει με την μπάντα του, όσο οι εξελίξεις «τρέχουν» στο μέτωπο και στην πόλη του Σαράγεβο στο τέλος του πολέμου. Ενώ η δεύτερη με το εθνικιστή-φασίστα Ράντοβαν Κάρατζιτς. Άραγε, πως είναι να περνάς Χριστούγεννα με τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, σύμμαχο του ελληνικού εθνικού κορμού στα σχέδια για αναδιάταξη του χάρτη των Βαλκανίων, ο οποίος έχει διακηρύξει ανοιχτά την πρόθεση του να προσαρτήσει μια «καθαρή εθνικά» Βοσνία στην αγκαλιά της μαμάς Σερβίας;
Η έκδοση στοχεύει τόσο στη διατήρηση της μνήμης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας, όσο και στη στήριξη των ολικών αρνητών στράτευσης με πολίτικους και υλικούς όρους.
arxeiokin.tk
Παρασκευή 14/06/2019 – 19:30
Εκδήλωση – Συζήτηση
Θρέφοντας εθνικισμούς: Μακεδονικό ζήτημα, συγκυρία, οι δικές μας απαντήσεις
εισήγηση κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ (Θεσ/νίκη)
Μία συζήτηση για τους εθνικούς μύθους, για απαγορευμένες γλώσσες και ιστορίες, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη των Μακεδονικών Συλλαλητηρίων του 1992 και του 2018. Καθώς και μία προσπάθεια αναστοχασμού και κριτικής προσέγγισης των κινηματικών απαντήσεων που δόθηκαν ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό του τελευταίου χρόνου με αφορμή το μακεδονικό ζήτημα.
yfanet.espivblogs.net
Παρασκευή 14/06/2019 – 21:00
Εκδήλωση – Παρουσίαση Εγχειρήματος
Εξέλιξη της τυπογραφικής τέχνης και στοιχεία επαναστατικής τυπογραφίας
Titivillus
«Πατάρι, αέρας, νερά, μελάνια, πίεση και… Βγήκε καλό; Έχουν μπουκώσει οι φωτογραφίες; Καθαρίζει ο τσίγκος; Μήπως μασάει χαρτιά; Ο μετρητής γράφει; Από συμπτώσεις πως πάμε; Προλαβαίνουμε; Έχουν μικροφωνική αύριο οι σύντροφοι!» Στο 1ο ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου Ιωαννίνων διακινήθηκε το κάλεσμα για τη δημιουργία κινηματικής τυπογραφικής δομής και στην πόλη μας, μετά τη Rotta στην Αθήνα και τη Druck στη Θεσσαλονίκη. Το Δεκέμβρη του 2017 μια μονόχρωμη 35*50 Roland Practica 00 θα εγκατασταθεί εντός του ελευθεριακού εργαστηρίου F451 κι έκτοτε η ομάδα θα προσφέρει το χρόνο, τις δυνάμεις και τον κόπο της υποστηρίζοντας εκτυπωτικά το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό/ αυτόνομο κίνημα της πόλης μας. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχουν οι εμπειροτέχνες τυπογράφοι του κινήματος με τα πρώτα ξύλινα κινητά τυπογραφικά στοιχεία της Κίνας, την παράδοση των κινητών τυπογραφείων της Ισπανικής Επανάστασης ή με τα παράνομα περιοδικά των γερμανών αυτόνομων και τον παράνομο τύπο της κατοχής;
+++ after bar
Σάββατο 15/06/2019
Από τις 17:00 με βιβλία, κουβεντούλα και καφέ.
Σάββατο 15/06/2019 – 18:00
Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση
Furiosi
Νάνι Μπαλεστρίνι
εκδόσεις «Απρόβλεπτες», 2012 α’ έκδοση, 2018 β’ έκδοση
…και ύστερα ξαφνικά από τη γέφυρα της πρύμνης αφήσαμε να ξετυλιχτεί το πανό τους που έγραφε I FURIOSI το ανοίξαμε γυρισμένο ανάποδα στην πλώρη του πλοίου και ενώ το πλοίο απομακρύνονταν σιγά σιγά από το λιμάνι υψώθηκε ένα μανιασμένο ουρλιαχτό αααα που υψώνονταν από ολόκληρο το Κάλιαρι και εμείς αρχίσαμε να τραγουδάμε όλοι μαζί «Δεν υπάρχουν πια δεν υπάρχουν πια οι Furiosi δεν υπάρχουν πια»…
Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα εμβληματικά έργα «Τα θέλουμε όλα» και «Αόρατοι» Μπαλεστρίνι, μέσα από την ανασύνθεση/καταγραφή της προσωπικής ιστορίας ενός οπαδού της Μίλαν -ακολουθώντας το μοτίβο όλων του των βιβλίων-, στην πραγματικότητα δε βιογραφεί απλά το συγκεκριμένο μέλος των “Brigatte Rossoneri” (ιστορικός σύνδεσμος της Μίλαν, ιδρύεται την εποχή που οι Ερυθρές Ταξιαρχίες βρίσκονται σε άνθηση), αλλά μάς μεταφέρει στη σκληρή ιστορία του ιταλικού οπαδισμού που κυριολεκτικά ανεβαίνει όταν το ταξικό/κοινωνικό κίνημα παίρνει την κατιούσα.
Πώς επηρεάστηκε το γήπεδο από την πολιτική; Τα σύμβολα, τα συνθήματα, οι απεικονίσεις στις κερκίδες, πόσο προέρχονται από την άνοδο του κινήματος; Μετά την καταστολή, που εκκινεί τα λεγόμενα μολυβένια χρόνια, βρίσκουν οι κινηματίες καταφύγιο στις κερκίδες ή όχι; Και τα αφεντικά των ΠΑΕ; Πώς γίνεται να είσαι εργάτης και να απεργείς στη Φίατ και την ίδια ώρα η ομάδα σου να παίζει αντίπαλη με τη Γιουβέντους, έτερη ιδιοκτησία της οικογένειας Ανιέλι; Ή, ακόμα, η βία μεταξύ οπαδών -με κάμποσους καταγεγραμμένους νεκρούς-, πώς μπορεί να συνάδει με τα προτάγματα περί ελευθερίας και χειραφέτησης; Κι όλα αυτά πως συνδέονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ελλάδα του 2019; *Ο Νάνι Μπαλεστρίνι απεβίωσε στις 20 Μάη 2019
ekdoseis-aprovleptes.gr
Σάββατο 15/06/2019 – 19:30
Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση
Η σκέψη του Μιχαήλ Μπακούνιν
επιμέλεια Γκ. Μαξίμοφ,
μετάφραση Ζ. Σαρίκας,
εκδόσεις «Πανοπτικόν»
Στο τετράτομο έργο παρουσιάζονται ανάγλυφα τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφικής κοσμοθεώρησης του μεγάλου ρώσου αναρχικού Μιχαήλ Μπακούνιν, έτσι όπως τα συνέλεξε από διάφορα έργα του και τα συστηματοποίησε σε ένα εύληπτο και συμπαγές σύνολο ο ομοϊδεάτης και συμπατριώτης του Γκ. Π. Μαξίμοφ. Κάτω από ένα αυστηρά υλιστικό-ιστορικό πρίσμα, ο Μπακούνιν διερευνά στο «Φιλοσοφία, Ηθική και Θρησκεία» τη φύση και τις μεταβολές του ανθρώπου στην αλληλεπίδρασή τους τόσο με την εξωτερική φύση (το φυσικό περιβάλλον) όσο και με την εσωτερική φύση. Η «Κριτική της υπάρχουσας κοινωνίας» είναι μια οξεία κριτική ανάλυση ορισμένων βασικών συστατικών της σύγχρονης κοινωνίας: των θεσμών της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και του κράτους, που παγιώνουν τις ταξικές συγκρούσεις και εισάγουν τα άτομα σε σχέσεις κυρίων και δούλων καθαγιάζοντας τις έννοιες της κυριαρχίας και της εξουσίας (η οποία αποτελεί μολαταύτα εγγενές, όχι όμως και αμετάβλητο, χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης) και φαινομένων όπως το φυσικό και επινοημένο δίκαιο, ο πατριωτισμός, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, κτλ. «Το σύστημα του αναρχισμού» αποτελεί μια κριτική αποτίμηση των αστικών επαναστάσεων, των ποικίλων σοσιαλιστικών θεωριών, του μαρξισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και μια συνοπτική έκθεση του αναρχικού προτάγματος ως μια καθολική απελευθέρωση του ανθρώπου, ενώ στο «Η κοινωνική επανάσταση» αποσαφηνίζεται η αντίληψη του Μπακούνιν για το ρόλο της βίας, των πρωτοποριών, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο επαναστατικός μετασχηματισμός και η κοινωνική απελευθέρωση καθώς και για το τι πρέπει να αποφύγουν οι επαναστάτες ώστε να μην δομηθεί μια νέα αυταρχική εξουσία στα ερείπια της παλιάς.
panopticon.gr
Σάββατο 15/06/2019 – 21:00
Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση
Το κυνήγι των μαγισσών χθες και σήμερα
Σύλβια Φεντερίτσι
«εκδόσεις των Ξένων»
Η παγκοσμίου φήμης συγγραφέας του «Ο Κάλιμπαν και η μάγισσα» επιστρέφει στο θέμα του κυνηγιού των μαγισσών με το νέο της βιβλίο εξαιτίας της ανάγκης να αναλυθούν περαιτέρω ορισμένες όψεις της καταδίωξης αυτής, να τονιστεί η συνέχεια που παρουσιάζει με τη σημερινή παγκόσμια έξαρση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και να επισημανθεί η επιστροφή του κυνηγιού των μαγισσών ως τέτοια σε πολλά μέρη του κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι, από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να δραπετεύσουν από τις βόμβες, τα τάγματα θανάτου, τη μαζική φτώχεια. Αν ο καπιταλισμός ξεκινά με τη μαστίγωση των ζητιάνων, την υποδούλωση εκατομμυρίων Αφρικανών και το κάψιμο των μαγισσών, σήμερα χτίζονται και τείχη για να κλείνονται απ’ έξω οι εξαθλιωμένοι, οι θάλασσες μετατρέπονται σε μαζικούς τάφους για όσους αναζητούν μια καλύτερη ζωή, εκατομμύρια άνθρωποι χτυπούν και ξαναχτυπούν την πόρτα εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τον κατατρεγμό τους. Όλα αυτά θα έπρεπε να μας πείθουν ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. Θα έπρεπε να αποδεικνύουν ότι το κυνήγι των μαγισσών, στις ποικίλες μορφές του, αποτελεί προϋπόθεση της καπιταλιστικής παραγωγής, ως μηχανισμός διαίρεσης, αντιπερισπασμού, τρομοκράτησης και απαλλοτρίωσης.
hotel.espivblogs.net
Σάββατο 15/06/2019 – 22:30
+++ live
next & patient