Η Aσταμάτητη Kαταγραφή

 

Η ομάδα διακίνησης εντύπων "Βιβλία Ανομίας" και η αντιφασιστική συνέλευση "Autonome Antifa" διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση με τίτλο "Η ασταμάτητη καταγραφή: Από το Τρίτο Ράιχ στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία".

 

Σάββατο 20 Μάη 2023 στις 19:30 στο Ελευθεριακό Εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20 / Άλσος)

 

Η επιστημονική συλλογή δεδομένων θεωρείται στις σύγχρονες κοινωνίες μας ο ακρογωνιαίος λίθος του ορθολογισμού. Ώστε είναι απολύτως φυσικό να μην εκφράζεται η παραμικρή καχυποψία απέναντι στο ένθερμο ενδιαφέρον που όλο και περισσότερο εκδηλώνει το κράτος για την καταγραφή και τη στατιστική.

Και είναι πράγματι ιδιαίτερα ένθερμο αυτό το κρατικό ενδιαφέρον:

Η συγκέντρωση στοιχείων γύρω από κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης γίνεται πιο διεισδυτική καθημερινά.
Η κατηγοριοποίηση του πληθυσμού στη βάση «επιστημονικών δεδομένων» δεν κάνει πλέον καν εντύπωση.
Η δημιουργία φακέλων, μητρώων και βάσεων δεδομένων πάσης φύσεως εξελίσσεται με ρυθμό πολυβόλου.
Οι ειδικοί και τα πέραν αμφισβήτησης νούμερά τους παρελαύνουν αδιάκοπα στους τίτλους των ειδήσεων.

Όλα τους, παρουσιάζονται σαν σταθερά βήματα προς την πρόοδο. Η συγκέντρωση αμέτρητων στοιχείων στις κρατικές μηχανές «θα κάνει την ζωή μας καλύτερη». Αυτό είναι που μας λένε.

Παραμύθια! Το κράτος καταγράφει, ταυτοποιεί και κατηγοριοποιεί με συγκεκριμένο στόχο: να καταστρώσει τις πολιτικές εκείνες που θα ελέγξουν την εργατική τάξη και θα της επιβάλλουν την πειθαρχία που απαιτεί η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον παγκόσμιο πόλεμο που ήδη εξελίσσεται.

Δεν πηγάζουν από διαίσθηση αυτά τα συμπεράσματα. Γίνονται προφανή καθώς καταδυόμαστε στην προηγούμενη φορά που κράτη σε κρίση προετοίμαζαν την εργατική τους τάξη για το μεγάλο σφαγείο. Κι ακόμα: γίνονται βεβαιότητα καθώς τα νούμερα και οι στατιστικές χρησιμοποιούνται προκειμένου να μας επιβληθούν όλες ανεξαιρέτως οι στερήσεις που συνθέτουν αυτό το οποίο τ’ αφεντικά μας έχουν ονομάσει «δύσκολο χειμώνα». Δηλαδή, την δική τους προετοιμασία για πόλεμο.

Αυτά είναι που θα συζητήσουμε. Τρομακτικά; Αναμφίβολα. Αν θέλουμε όμως να αναζωογονήσουμε την ταξική καχυποψία απέναντι στις κρατικές πολιτικές, τότε πολύ απλά δεν μας παίρνει να μένουν άρρητα.

 

Βιβλία Ανομίας

Autonome Antifa

Ελευθεριακό εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20)
year
Πότε